Внасят кромида дори от Египет, защото реколтата в цяла Европа е слаба

...
Внасят кромида дори от Египет, защото реколтата в цяла Европа е слаба
Коментари Харесай

Боб и леща минаха 5 лв., цената на лука се качи с 50% и ще продължи нагоре

Внасят кромида даже от Египет, защото реколтата в цяла Европа е слаба към този момент втора година

Цената на елементарния кромид лук на нашия пазар се е устремила нагоре през последните седмици и месеци и напълно скоро цената му по магазините може да удари 3 лв. килото, предвидиха пазарни анализатори.

Това повишаване посред лято, когато има и свеж зелен лук, и зрял кромид от миналогодишната годишна продукция, е много извънредно за сезона. През август предходната година кг кромид лук струваше по тържищата 1,10 лева, а в този момент е към този момент 1,57 лева, т.е. с към 50% по-скъп.

Преди сезона - през март-април, той беше даже още по-скъп - по магазините бе стигнал съвсем 3 лв.. Но с навлизането в топлия сезон и с излизането на новата годишна продукция цената му бе почнала да пада. През последния месец обаче

тази наклонност спря и стартира още веднъж да нараства

“Това е сезонен зарзават и е обикновено цената му да се движи нагоре-надолу. Лошото в тази ситуация е, че реколтата от лук към този момент втора година е доста неприятна поради дъждовете, които падаха в неуместно време. Това унищожи големи насаждения освен у нас, а и в цяла Европа и е неизбежно цената му на пазара да тръгне нагоре. През октомври-ноември, когато се изчерпят количествата от зрял лук от сегашната годишна продукция, ще коства и по-скъпо ”, сподели Владимир Иванов, ръководител на държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

У нас сега се внася зрял кромид лук чак от Египет, споделиха търговци. Не е ясно какви са тъкмо количествата, само че
 
се обмитява сред 70 ст. и 1 лев за кг

Това евентуално към момента задържа цената му по магазините търпима.

Вносът от Европейски Съюз е на доста по-високи цени, тъй като и там не доближава. Без Данък добавена стойност сега е 2,17 лева за кг, т.е. при търговците на едро към този момент се продава най-малко по 2,60 лева, а

в магазините сигурно коства над 3 лева

Пресният лук на връзки, който се продава сега на нашия пазар, е от открити площи и също е извънредно безценен за сезона. Обяснението е, че дъждовете са провалили големи насаждения от него и количествата не доближават. Тъй като и миналогодишната годишна продукция е била неприятна, това е предиздвикало

доста стопани да се откажат от неговото развъждане

Макар да не е придирчив зарзават, той е относително на ниска цена и от него не се печели доста, по тази причина фермерите в такива случаи нормално бързо се отхвърлят от него.
 
За страдание, реколтата е провалена освен в Европа, а и на други места. Наскоро Индия - най-големият експортьор на лук в света, който държи 12% от международния пазар,

наложи 40% експортна такса,

заяви Си Ен Би Си. Тя ще важи до 31 декември.

Причината са намалелите количества заради големите превалявания през юли в основни индустриални райони на щатите Махаращра и Карнатака. Лукът е съществена храна в Индия и се употребява в доста обичайни южноазиатски ястия. 40% експортна такса въпреки всичко е търпимо нещо, тъй като при сходни условия през 2019 година Индия изцяло забрани износа му в продължение на половин година.

Не единствено лукът, само че и други съществени зеленчуци у нас това лято са извънредно скъпи. Бобът и лещата, без значение че една годишна продукция от тях може се употребява в продължение на няколко години, също нарастват посред лято.

Килограм леща даже по тържищата към този момент се продава против 4,47 лева и в магазините коства над 5,50 лева килото, а бобът единствено от юли насам е поскъпнал с двайсетина стотинки на едро и към този момент е 4,10 лева по тържищата. Пакет зрял фасул по магазините е най-малко 5 лв., до момента в който предишното лято по това време още не бе минал тази психическа граница.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР